Wednesday 15 June 2011

Zasto izraditi svoju dasku za kite surf?

Vjerujem da svatko ima svoj razlog. Moj je jednostavno dokazati da to mogu i da je izvedivo!
Uz sto manje troskove, naravno!
Za mene nije neki problem kupiti dasku, novu ili polovnu, svejedno! Ako to ni vama nije problem, predlazem da se ne upustate u izradu vlastite. Danasnje kupovne daske su izvanredne kvalitete i trajati ce sigurno duze nego DIY daska!
No, ako zelite imati vise od jedne daske, onda je to velik trosak i gradnja vlastite moze biti dobra opcija.

Trebati ce vam alat, bez alata nema zanata:) Ja ovdje gdje zivim imam priliku koristiti i prostor i alate skole za obradu drveta.

Zatim materijal. To je tema sama za sebe, kako sam spomenuo minimalne troskove ja cu koristiti za prvi projekt sperplocu tzv. "marine" tip i sperplocu od bambusa!
Naravno, vec ovdje dolazimo do problema. Ja zaista ne znam da li se u Hrvatskoj moze kupiti "Marine" i bambus sperploca.
Sto je jos bolje, ja sam obje dobio za par desetaka dolara, tocnije 11$ za marine i 40$ za bambus. Obje su 4mm debljine. Jeftino? Kako se uzme. Prodajna velicina obje je 2.4x1.2 m. Ja sam dobio znatno manje velicine, no bit ce dovoljno. Eh, da, marine sperploca je za upotrebu na ili pod vodom. Zato je skupa. Bambus je uzasno cvrst, zato sam se odlucio koristiti ga. No, dosta je tezak.

Epoxy. Bez toga nema nista:) Epoxy je skup u ovisnosti kvalitete i omjera mjesanja. Ja cu koristiti za prvi projekt 2:1 epoxy, dakle dosta skup ali valjda vrijedi:) Drugi epoxy koji koristim je 4:1, tzv. "sealer" tj. vrlo tekuci epoxy koji prodire duboko u drvo i zatvara pore drveta. Dodatna zastita od vode...

Sarafi tj. matice za iste. Obvezno nehrdjajuce zeljezo. Matice koje se ugradjuju u dasku kako bismo mogli staviti vezove za dasku se zovu ovdje T-Nut. O tome kasnije.

Zatim dolazi impregnacija fiberglasom. O tome takodjer kasnije.

Prvi zadatak - izrada template-a tj. sablone ili kako vec.

Za izradu sablone potrebna vam je "matrica" da po njoj napravite sablonu. E sad, moja je matrica daska koju imam od prije. Mozete recimo posuditi neciju dasku i na brzinu precrtati na odgovarajuci papir da dobijete sablonu!
A mozete koristiti i odlicnu Excel tablelu koja se nalazi ovdje:
Latest verion of BoardOff

Ja nisam koristio ovu tablelu za izradu mog prvog projekta. Jer imam oblik daske koji zelim napraviti. Da nemam, svakako bi koristio Excel 2007 i ovaj odlican skup tabela (o tom kasnije).

Odlucio sam izraditi pola sablone, tj. ustedjeti materijal i prostor za odlaganje starih sablona. Mislim da je to dobar potez. Problem je sto ne mozete odrediti tocnu sredinu daske koju kopirate pa tako nemate ni pravi kut tj. okomicu. Sto rezultira nesimetricnom daskom ako recimo sablonu samo preklopite preko osi! Hm, za razmisliti kasnije.




Ovo na slici je profesionalni aparat, ali sasvim je dovoljna ubodna pila.
Nakon sto je sablona ispiljena, zavrsimo rubove brusnim papirom:


Nakon sto smo izradili jedni sablonu, mozemo izraditi vise po toj jednoj:


Time smo dobili obje strane daske, no kako rekoh, ako stavimo jednu do druge nece biti simetricne radi prvoga kuta. No, potrebne su nam dvije daske, jedna na drugoj, radi alata koji se zove router!

Slijedi stavljanje sablone na sperplocu i upotreba routera za "rub" nove daske:


Kako router ima vrh koji je dosta visok, pokrebne su dvije daske da bi regulirali visinu ostrice alata. No to je samo radi moje odluke da koristim takav vrh jer je imao "vodilicu" tj. rotirajuci dio za precizno vodjenje vrha.

Zasto radimo "kanal" tj. zlijeb na sperploci? Za "rub" tj. "rail" daske u koji se stavlja epoxy da bude cvrst!


Eto, prvi dio daske gotov za manje od dva sata!


Primjetite da sam visak sperploce takodjer odrezao, i jos cu ga vise odrezati, skoro do samog zlijeba! Tako da mogu koristiti male metalne stege.

Eto...Dva sata za prvi dio daske! Moje predvidjanje je jos oko 8 sati posla prije fiberglasa, ako se na to odlucim...

2 comments:

  1. Zdravo Deane, interesantan blog! Samo nastavi! Interesuje me dali si stavljao fiber glass sloj po drvetu? Odlucio sam se takodjer da napravim svoju dasku, mislim da bi mi ovaj BoardOff software pomogao. Dali bi ga mogao podjeliti samnom, preko emaila, nemog da ga skinem sa orginalnog bloga. Hvala, Mirsad!

    ReplyDelete
  2. Hey Mirsad,
    ima iznad jos novih postova, jedan je u Augustu gdje sam spomenuo fiberglass. Za to je potrebna vakum pumpa koju trenutno izradjujem (nije poanta kupovati:), od frizider kompresora.
    Nakon sto zavrsim pumpu, moci cu zalijepiti najprije 2 sloja sperploce, pa onda glass (nisam jos odlucio koji).
    Moj drugi blog je http://downunder.blog.hr i gore lijevo ima email opcija koja je zasticena javascriptom (poruku emaila slobodno ignoriraj:), pa ako moze posalji mi email jer ja nemam tvoj.

    Dean je "umjetnicko" ime:)

    ReplyDelete